Listopad 17, 2019
30 Ožu 2018

Vukšić: Obred pranja nogu na Veliki četvrtak

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0

U crkvi sv. Kate na Veliki Četvrtak župnik fra Luka Banić u tradicionalnom obredu oprao je noge dvanaestorici vjernika iz Vukšića, Lišana, Bulića, Provića i Ostrovice. Svećenici kao sljedbenici Krista peru noge dvanaestrorici, kao što je prema vjerovanju Isus oprao noge apostolima.


Veliki tjedan počeo je Cvjetnicom ili Nedjeljom muke Gospodnje.Večernjom misom počinje Vazmeno trodnevlje, slavi se i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda. Veliki Četvrtak je u prvom redu dan Isusa Krista, prvi iz njegova svetoga i slavnog trodnevlja, kršćanski spomendan Isusove Posljednje večere.

- Zapitajmo se što nam predstavlja i koliko nam vrijedi uspomena na Gospodnju večeru ? Nemojmo se samo spominjati ove večere nego je živimo i njezine učinke provodimo u djelo. Njezini učinci su: služenje, bratstvo, ljubav prema drugima, opraštanje, poniznost, požrtvovnost i odricanje. Budemo li ovo živjeli onda ćemo u potpunosti ispuniti Isusovu novu zapovijed ljubavi koju je dao svojim učenicima na Posljednjoj večeri a svima nama

„Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas„ - rekao je na kraju fra Luka Banić.

U župi je bio starodrevni običaj da su djeca i mladići na Veliki Četvrtak napravili drvene čegrtaljke kojim bi se „ škrgučalo „ na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, dane kada bi zvona zamuknula. Drvena čegrtaljka kada bi se vrtjela, proizvodila bi zvuk koji bi podsjećao škripanje Isusovih zubi u njegovoj muci. Taj predivni starodrevni običaj nažalost je ukinut 1970. godine. Nakon završetka mise fra Luka pozvao je po uzoru na Isusa Krista svoje apostole na večeru u župni dvor.

Tekst i foto:Marko Ledenko-Mane

djelomid1.jpg

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close