Siječanj 25, 2022 1415

Priča o liječnicima obiteljske medicine: Zbrinjavaju 80% ne hospitaliziranih Covid pacijenata, a jedini u sustavu nemaju Covid dodatak

Priča o liječnicima obiteljske medicine: Zbrinjavaju 80% ne hospitaliziranih Covid pacijenata, a jedini u sustavu nemaju Covid dodatak Pixabay / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Već dvije godine na prvoj su crti obrane protiv koronavirusa, njihov posao se povećao za 40%, u danu obrade više od 200 pacijenata. Usprkos tome proziva ih se za nerad, pacijenti se ljute i prijavljuju ih.

Labirint HRT-a snimio je prilog o jednom radnom danu obiteljskih liječnica Jadranke Šoić Karuza, Vikice Krolo i Vjekoslave Amerl Šakić, a ista situacija je preslikana i na ostale liječnike obiteljske  medicine u Hrvatskoj.

Njihovu priču pročitajte ispod, a cijeli prilog emisije Labirint pogledajte na digitalnoj platformi HRTi

Fiksna linija, fax, email, viber, whatsapp… opseg posla se povećao za 30-40%. Do sada smo imali 100-150 pacijenata, a sada svakodnevno 150-200. Pored toga stalno nas prozivaju za nerad, nepostupanje. 

Ako imate dnevno preko 100 poziva, dešava se da vas ne mogu dobiti i odmah slijede pritužbe na naš rad. A naš ministar umjesto da stane u obranu liječnika, on otvara linije protiv nas. 

Rizk Casino Bonus

Također, napetosti između liječnika i pacijenata stvaraju odluke stožera. Mjere koje se donesu, prvo se izjave medijski, a ne iskomuniciraju se s liječnicima opće prakse. Onda imamo problem s pacijentima koji bi htjeli ono što su čuli u medijima da se može dobiti. 
Uz to dobivaju se vulgarne poruke, proziva se da ste ubojica. Prije dva mjeseca imali smo čak i eskalaciju verbalnog nasilja kad su se uvodile COVID potvrde. 
Neki su čak uzimali zdravstvene kartone zato što nismo htjeli dati potvrdu kao vjerojatni slučaj.

Kada su pacijenti nazivani za cijepljenje, onda su smatrali da smo dobivali novce za to. Kada smo ih upisivali u repozitorij (da su zarazni) onda je bilo da smo im zabranili da normalno žive.
Dobivali smo prijetnje da će nas se tužiti ministarstvu, HZZU, da će se potruditi da ostanemo bez licence, a nedavno je medicinska sestra u Rijeci napadnuta jer se nisu javili na telefon kad je pacijent zvao.


Zbrinjavamo 80% ne hospitaliziranih Covid pacijenata, a jedini u sustavu nemamo Covid dodatak. 

Teško je kad dajete sve od sebe, a stalno vas prozivaju od strane pacijenata i ministra – zaključili su

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg