Siječanj 14, 2022 1711

Do kraja siječnja: Glasajte za Kornate kao najbolju europsku filmsku lokaciju

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nacionalni park Kornati ušao je s filmom "Murina" Antonete Alamat Kusijanović u finale izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju, a glasati se može do 31. siječnja putem službene stranice Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). - piše HRT

 

Nakon odluke stručnog žirija o pet finalista, o izboru pobjednika odlučuju isključivo glasovi publike, a svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju, izvijestio je HAVC.

Glasuje se ovdje, a najbolja europska snimajuća lokacija 2021. bit će proglašena u sklopu Europskog filmskog sajma u veljači.

Nagrađivani film na Kornatima se snimao od 28. rujna do 5. listopada 2019. godine. Producent Danijel Pek kaže kako scena koju su tamo snimili počinje kao ugodna plovidba na rajski otok, a završava dubokim sukobima glavnih protagonista.

Rizk Casino Bonus

- Kornati su bili naš prvi izbor za tu scenu upravo zbog ljepote i opustošenosti snažnog kontrasta beskrajnog plavetnila mora i golog kamena na suncu, rekao je, dodavši kako su tražili jedinstveni krajolik koji može postati mjesto za priču bez potrebe za dodatnom scenografijom.

Po njegovim riječima, Kornati su bili jedna od rijetkih opcija koja je to mogla ponuditi, a kada su shvatili da mogu uključiti i spomenik palim vatrogascima Nikole Bašića u priču i da bi to mogla biti prijelomna točka za emocionalno stanje naših likova, "to je bilo to."

- Taj je spomenik remek djelo jednostavnosti 12 križeva izrađenih od kamena pronađenih na licu mjesta, građenih starom tehnikom suhozida, istovremeno su lijepi i zastrašujući, dostojan podsjetnik na tragediju koja se tamo dogodila. S obzirom na sve navedeno, naši se likovi zaista nemaju kamo sakriti i upravo je to bilo savršeno okruženje za razotkrivanje svega što treba izaći na vidjelo, objasnio je Pek.Prisjetio se i da su Kornati i Murina obilježili zadnji dan snimanja u karijeri podvodnog snimatelja Zorana Mikinčića-Budina koji je sada u mirovini. 

- Nadam se da će mu ovaj posljednji posao ostati u savršenom sjećanju jednako kao i nama, zaključio je.

Glavne uloge u filmu, nagrađenom Zlatnom kamerom u Cannesu prošle godine, imaju Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Gracija Filipović je za ulogu Julije uvrštena u program European Shootong Stars koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja deset najvećih glumačkih nada europske kinematografije.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Petak, 14 Siječanj 2022 15:06
djelomob1.jpg