Siječanj 10, 2022 2481

COVID potvrda moći će se dobiti i brzim antigenskim testovima, vrijedit će samo u Hrvatskoj

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Danas je 686. dan od pojave koronavirusa, 1578 novih slučajeva, što je više u odnosu na proteklih sedam dana. Postotak pozitivnih je 36,33%. Na respiratoru je jučer bilo 242 bolesnika, današnji podaci će doći nešto kasnije, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem u posjetu Splitu, te kasnije i Dubrovniku gdje će obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni. - piše HRT

Ministar i premijer došli su u KBC Split zahvaliti osoblju na covid-odjelima. Riječ je o 85 liječnika, 270 sestara i 38 nezdravstvenih djelatnika, kojima danas u ispomoć stiže još 18 sestara - iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i drugih gradova.

Utrošeno je 4 836 000 doza i tako je cijepljeno 66,59% odraslog stanovništva, navodi ministar. Cjepiva ima, službe su na dispoziciji, cijepljenjem čuvamo naše zdravlje, pogotovo starijih sugrađana. Omikron radi svoje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Ušli smo u Novu godinu, razmišljajmo o novoj turističkoj sezoni, postoji mogućnost da će Europska komisija uvesti preporuke oko stupnja procijepljenosti domicilnog stanovništva. U ovom trenutku s ovakvim stupnjem procijepljenosti Hrvatska nije sigurna destinacija, kaže. 

Omikron i njegovo brže širenje nije jedini naš problem, veći je pridržavanje mjera. Mijenja se slika onih koji se zaprimaju, sada dolaze oni s komorbiditetima koji nisu cijepljeni, dodaje.

- Stoga još jednom apel svim starijim sugrađanima, cijepite se i napravite najbolje za sebe i svoje bližnje. Mjere su tu da ih se pridržavamo, rekao je.

O obveznom cijepljenju

Poražavajućim je ocijenio podatak da u Splitsko-dalmatinskoj županiji svega 50-ak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva i to što "mlađi nagovaraju starije da se ne cijepe".

Čitavo vrijeme govorim, ističe Beroš, da su sve te mjere na stolu i govorio sam da obvezno cijepljenje u ovom trenutku nije opcija, ali ako virus bude napredovao i ako kliničke slike budu teže da ćemo razmišljati i o tome, vidite da u Italiji razmišljaju o tome i to ne za one iznad 65 nego i za bitno mlađe. Sve opcije su u igri, kaže.

- Moramo vidjeti puni učinak omikron varijante u Hrvatskoj, kakva će biti klinička slika i punjenje bolničkih kapaciteta i to će odrediti pravac daljnjih kretanja.

PCR i brzi testovi

Više PCR neće biti obavezan, bolest će moći dokazati i brzim antigenskim testovima, kako vrijeme ide sve su relevantniji i pouzdaniji. Sutra će se održati sastanak HZJZ-a i HZZO-a da se radi dokazivanja bolesti na uputnicu mogu raditi brzi antigenski testovi. I to je odgovor na pojavu ovog novog virusa, ističe.

- Hoće li sutra doći nova varijanta, teško je reći, ali moramo biti fleksibilni.

S negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti EU-ova digitalna covid potvrda koje će vrijediti u Hrvatskoj, no za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test. Rekao je i da će nove mjere, prilagođene novoj varijanti, stupiti na snagu noćas u 24 sata.

Nikoga ne želim kritizirati, ali moj apel svima da napravimo taj mali korak, rekao je Beroš i pozvao još jednom na cijepljenje.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 11 Siječanj 2022 16:52
djelomob1.jpg