Listopad 25, 2021 978

Nove preporuke HZJZ: Cijepljeni i preboljeli više se ne moraju izolirati, evo i ostalih novosti

Nove preporuke HZJZ: Cijepljeni i preboljeli više se ne moraju izolirati, evo i ostalih novosti Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke za određivanje samoizolacije za one koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom. Prema njima dvije skupine ljudi više neće morati u samoizolaciju

Osobe koje su preboljele COVID-19 i dovršile su cijepljenje izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija slijedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Postupak s bliskim kontaktima oboljelog od bolesti COVID-19

 

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog, osim kasnije navedenih izuzetaka,upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RTPCR testom.

Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome (osim ako su imunokompromitirane iili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom).

Ako osobe u karanteni/samoizolaciji razviju simptome bolesti kompatibilne s bolesti COVID-19, treba ih testirati na SARS-CoV-2. U očekivanju rezultata testiranja treba ih tretirati kao oboljele od COVID-19. U tu svrhu može se koristiti brzi antigenski test (pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi PCR testom, a do rezultata PCR testiranja osoba je u izolaciji) ili PCR test.

 

djelomob1.jpg