Rujan 27, 2021 1846 HRT

Više od 1 420 000 građana pristupilo samopopisivanju koje je moguće i danas

Više od 1 420 000 građana pristupilo samopopisivanju koje je moguće i danas Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Od sutra na teren diljem Hrvatske izlazi gotovo osam tisuća popisivača koji će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem. Sinoć je bila navala jer su se mnogi željeli popisati u zadnji tren, pa zbog zagušenja sustava nisu mogli pristupiti aplikaciji. Iz tog razloga samopopisivanje je produljeno i danas tijekom dana do 24 sata.

- Ono što nas posebno veseli je da je uspješno popisano preko 1 420 000 građana, To je u skladu s našim očekivanjima, rekla bih i iznad očekivanja, istaknula je Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a. 

Zbog iznimno velikog interesa tijekom jučerašnjeg dana došlo je do usporavanja rada sustava. Iz tog razloga, i s obzirom na to da su nas brojni građani kontaktirali, donesena je odluka da se faza samopopisivanja produži još danas tijekom dana, dodaje.

- Pozivam sve građane koji su jučer počeli, ili koji nisu stiugli da to svakako učine do 24 sata. To znači da će faza terenskog popisivanja započeti sutra, rekla je Brković. 

Nešto manje od 8000 popisivača sutra će izaći na teren kako bi popisali one koji se nisu samopopisali i da preuzmu kontrolnu šifru od onih koji to jesu učinili. 

- U zadnjih desetak dana obišli smo sve županije. Povratne informacije jako su pozitivne. Naši popisivači su dok god je trajala prva faza, vježbali na aplikaciji i potpuno su spremni sutra izaći na teren, rekao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstva i stanova u RH.

Za one koji su se samopopisali, a žele promijeniti neke svoje iskaze, moći će to učiniti kada popisivač dođe na vrata preuzeti šifru, dodaje. 

Što se tiče Covid potvrda i testiranja popisivača, Brković kaže da oni koji nemaju potvrdu, omogućen je brzi antigenski test koji će se provoditi tri puta tjedno i to na 120 punktova u zemlji. Riječ je o oko 4000 popisivača i kontrolora. 

Izvor: HRT

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 10:30
djelomob1.jpg