Rujan 15, 2021 685 Savjeti.hr

Evo kako će izgledati uvođenje Eura: Korak po korak

Ilustracija Ilustracija Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što smo dinare zamijenili hrvatskim dinarima (HRD), a njih kunom, čeka nas još jedna promjena. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se obvezala preuzeti i euro kao nacionalnu valutu.
Iako još nije poznat točan datum uvođenja eura kao nove nacionalne valute, cilja se na početak 2023. godine. Pretpostavimo da je to uistinu i moguće i da će tako biti, stoga smo se u tekstu orijentirali prema tom datumu (u zagradi) da bi se dobila kompletnija slika ovoga procesa. - piše portal Savjeti.hr

UVOĐENJE EURA - KORAK PO KORAK

Otprilike ŠEST MJESECI PRIJE uvođenja eura (srpanj 2022.)

Vijeće EU-a odlučuje da Hrvatska zadovoljava potrebne uvjete za uvođenje eura i utvrđuje devizni tečaj po kojemu će se izvršiti konverzija kuna u eure; odluka se najčešće donosi u srpnju, dakle nepunih šest mjeseci prije dana uvođenja eura.

 

Počinje se provoditi javna kampanja kojom se građane poziva da višak gotovog novca kuna pohrane na kunske račune kod banaka te im se objašnjava da nema potrebe da pretvaraju kune u eure prije službenog uvođenja eura.

Otprilike šest mjeseci prije nego što Hrvatska uvede euro Vijeće EU-a, na preporuku Europske komisije i nakon savjetovanja s Europskom središnjom bankom, donijet će odluku o uvođenju eura i utvrditi neopozivi tečaj prema kojemu će euro zamijeniti hrvatsku kunu 
Preračunavanje novčanih iskaza vrijednosti iz kuna u eure izvršavat će se primjenom punoga brojčanog iznosa fiksnog tečaja konverzije, dakle korištenjem svih pet decimala i nakon toga zaokruživanjem dobivenog iznosa na dvije decimale u skladu s uobičajenim pravilima.

Preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti prema tečaju koji se razlikuje od fiksnog tečaja konverzije neće biti dopušteno.

Otprilike PET MJESECI PRIJE uvođenja eura (kolovoz 2022.)
Počinje razdoblje obveznoga dvojnog iskazivanja cijena
U razdoblju od 30 dana nakon odluke Vijeća o uvođenju eura u Hrvatskoj do 12 mjeseci nakon dana uvođenja eura (siječanj 2024.) poduzeća će biti dužna cijene iskazivati u objema valutama. Nadležna tijela detaljno će nadzirati poštivanje tog pravila i postupati prema danim im ovlastima.
Važnu ulogu u nadziranju provedbe pravila o obveznom dvojnom iskazivanju cijena, kao i njihovu korektnom preračunavanju, imat će potrošači koji će o uočenim nepravilnostima moći izvijestiti nadležna tijela.

ČETIRI MJESECA PRIJE uvođenja eura (rujan 2022.)
HNB počinje opskrbljivati banke novčanicama eura (predopskrba)

TRI MJESECA PRIJE uvođenja eura (listopad 2022.)
HNB počinje opskrbljivati banke kovanim novcem eura i centa (predopskrba).

MJESEC DANA PRIJE uvođenja eura (prosinac 2022.)
Banke počinju opskrbljivati poduzeća, Finu i Hrvatsku poštu d.d. novčanicama i kovanim novcem eura (posredna predopskrba).
Počinje prodaja kompleta kovanog novca eura i centa građanima u bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d. 

Predopskrba
Četiri mjeseca prije dana uvođenja eura HNB će početi opskrbljivati poslovne banke novčanicama eura, a kovanim novcem najranije tri mjeseca prije uvođenja eura. Predopskrba banaka gotovim novcem nužna je kako bi banke, počevši od dana uvođenja eura, mogle građanima i poduzećima pružati uslugu zamjene valute u potrebnom obujmu. Banke će dio poduzeća moći opskrbiti eurima i prije dana uvođenja eura u okviru postupka posredne predopskrbe. Predopskrba poduzeća gotovim novcem, posebice trgovaca, potrebna je da bi ih se osposobilo da, u skladu sa zakonskim odredbama, od dana uvođenja eura svojim klijentima vraćaju isključivo eure. Mjesec dana prije službenog prelaska na euro građani će u bankama i u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte moći nabaviti komplete kovanog novca eura i centa.

DAN UVOĐENJA EURA (1. siječnja 2023.)
Počinje fizička zamjena novčanica i kovanog novca kuna za eure u bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte bez naknade
Konverzija označuje proces koji uključuje fizičku zamjenu gotovog novca kuna za eure i preračunavanje novčanih iskaza vrijednosti (npr. cijena u trgovinama, iznosa kredita i depozita, vrijednosti udjela u mirovinskim i investicijskim fondovima, cijena vrijednosnih papira) iz kuna u eure.
Počinje dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja, tijekom kojega kuna i euro imaju status zakonskog sredstva plaćanja 
Prva dva tjedna počevši od dana uvođenja eura u optjecaju će istodobno biti gotov novac kuna i eura. To znači da će građanima tijekom tog prijelaznog razdoblja biti dopušteno plaćanje gotovim novcem u objema valutama. S druge strane, trgovine i ostala poduzeća građanima će vraćati isključivo eure, osim ako to zbog praktičnih razloga neće biti u mogućnosti činiti. Poduzeća će tako u transakcijama s potrošačima mijenjati kune u eure, što će građanima omogućiti dodatan kanal za zamjenu gotovog novca. Nakon isteka prva dva tjedna euro će ostati jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.
Kunska sredstva na računima kod banaka u cijelosti se pretvaraju u eure
Sva kunska sredstva na tekućim, žiro i štednim računima u bankama pretvorit će se u eure na dan uvođenja eura prema fiksnom tečaju konverzije. Pretvaranje sredstava na računima u bankama iz kuna u eure logistički je mnogo jednostavnije od fizičke zamjene novčanica i kovanog novca, pa stoga u ovom slučaju neće biti potrebno primijeniti prijelazno razdoblje.

Svi krediti nominirani u kunama smatraju se kreditima u eurima
Od dana uvođenja eura svi krediti nominirani u kunama i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima, pri čemu će se iznosi iskazani u kunama u kunskim kreditima preračunavati u eure primjenom fiksnog tečaja konverzije.
Kada je riječ o kreditima s fiksnom kamatnom stopom, uvođenjem eura kamatna stopa neće se mijenjati.
Kod kredita koji su ugovoreni s promjenjivom kamatnom stopom, na dan uvođenja eura postojeći parametri bit će prema potrebi modificirani, što će biti regulirano zakonom o euru. Pritom se financijski položaj dužnika neće smjeti pogoršati, a troškove povezane s eventualnom izmjenom ugovora o kreditu neće snositi klijenti banaka, već će ih snositi banke.

DVA TJEDNA NAKON uvođenja eura (14. siječnja 2022.)
Završava razdoblje dvojnog optjecaja; euro postaje jedino zakonsko sredstvo plaćanja i službena valuta u Republici Hrvatskoj.

ŠEST MJESECI NAKON uvođenja eura (lipanj 2023.)
Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene gotovog novca.
Završava razdoblje u kojemu su građani mogli mijenjati gotov novac u bankama bez naknade te počinje razdoblje od sljedećih šest mjeseci tijekom kojeg banke imaju pravo zaračunavati naknadu za uslugu zamjene gotovog novca.

12 MJESECI NAKON uvođenja eura (siječanj 2024.)
Banke u potpunosti prestaju pružati uslugu zamjene gotovog novca.
Zamjena gotovog novca moguća je samo u HNB-u, koji će to činiti bez naknade, i to novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovani novac do isteka tri godine od dana uvođenja eura.

Završava razdoblje obveznoga dvojnog iskazivanja cijena.
 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 15 Rujan 2021 23:20
djelomob1.jpg