Rujan 01, 2021 902 HRT

Predstavljen registar otoka i nacionalni plan razvoja otoka

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Predstavnici ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na otoku Ugljanu predstavili su Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka. Radi se o strateškim dokumentima koji bi trebali omogućiti poboljšanje kvalitete života na svim hrvatskim otocima.

- Nacionalni plan razvoja otoka je dokument koji sveobuhvatno i multifondovski, iz svih različitih izvora financiranja, objedinjuje ciljeve, prioritete, mjere i projekte za razvoj otoka u razdoblju od 2021.-2027. Taj dokument pokriva niz sektora, od društvenih i kulturnih, preko prometa, do svih onih bitnih za život otočana. U njemu su apostrofirane ključne stvari koje muče otočane, a koje će se rješavati uz pomoć nacionalnih i europskih sredstava, rekao je Šime Erlić, državni tajnik za STUDIO 4 HRT-a

- Ovaj Plan je baza za pregovore koje imamo s EK. Hrvatska je u jednom specifičnom razdoblju kada pregovaramo za novu omotnicu sredstava s EK i razrađujemo prioritete ulaganja. EK od nas traži da imamo kvalitetne dokumente koji očitavaju stvarne potrebe ljudi na otocima. Nama je ovaj dokument osnova temeljem kojeg će se vršiti pregovori i definirati prioriteti za buduća ulaganja, dodao je.

Erlić je rekao kako se kao ključni problemi ističu prometna povezanost otoka s kopnom, bolja dostupnost zdravstvene zaštite, ali i očuvanje prirode naših otoka. 

Upitan kako misle riješiti problem vodoopskbe, Erlić je rekao da su zakonskim izmjenama omogućili da se poveća po otočaninu s 45 na 85 kubika, ali naglašava kako za sustavno rješavanje potrebno raditi mrežu vodoopskrbe i odvodnje.

- To su veliki kapitalni projekti, nisu lako rješivi, zahtijevaju velika sredstva, ali postoji plan. Bit će dostupna sredstva i za takav tip ulaganja, rekao je Erlić.

Istaknuo je kako će Nacionalni plan za razvoj otoka dati širinu za ulaganja, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a procijenilo je da su mjere u njemu vrijedne 7,8 milijarda kuna.

- No taj iznos nije konačan jer se očekuje doprinos ostalih ministarstava za dodatna ulaganja, prvenstveno u vezi sa sredstvima koja Hrvatska ima na raspolaganju u europskim fondovima do 2027. godine, rekao je Erlić.

Govoreći o Registru otoka, istaknuo je da su prvi put na jednome mjestu popisani i kategorizirani svi otoci 1244 otoka, otočića i hridi.

- Bilo je krajnje vrijeme da se svi otoci popišu i stave u jedno sučelje koje će biti dostupno svima. Stvorili smo bazu podataka koja će služiti kao podloga za izradu analitičkih izvještaja nužnih za usmjerenja i vođenje učinkovite politike razvoja otoka, rekao je Erlić.

Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka predstavljeni su predstavnicima Zadarske i Ličko-senjske županije, Grada Zadra, otočnim jedinicama lokalne samouprave, otočanima i ostalim dionicima otočnoga razvoja.

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg