12 Stu 2020 HRT
  573

Hrvatska za početak cijepljenja protiv koronavirusa provodi intenzivne pripreme, već sada osigurano cjepivo za više od 50% stanovništva

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Hrvatska za početak cijepljenja protiv koronavirusa provodi intenzivne pripreme, već sada osigurano cjepivo za više od 50% stanovništva Snimka zaslona Facebook HRT

Danas su u radijskoj emisiji HRT-a „U mreži prvog“ gostovali ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice. Tema razgovara bilo je aktualno stanje vezano za koronavirus i početak cijepljenja.

Hrvatska za početak cijepljenja protiv koronavirusa provodi intenzivne pripreme. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako smo već sada osigurali cjepivo za više od 50% stanovništva. Važno je da s cijepljenjem počnemo što prije, smatra.

Capak kaže da su napravili prvi nacrt plana sa svim do sada poznatim elementima. Mnogo je još podataka koje ne znaju.

- Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a, i to s tri proizvođača. Nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima. Ali već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva. Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača AstraZeneca koje je u vrlo visokoj trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kada će biti spremno - ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro, rekao je Capak u emisiji "U mreži Prvog". Dodao je kako će se, kad se saznaju nuspojave, znati i daljnji elementi za plan.

- Ima nekih najava da bi Pfizerovo cjepivo moglo prvo biti spremno. I s Pfizerom smo sklopili ugovor, naručili smo milijun doza, ali konačan broj ćemo doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama. Mi ćemo početi rano cijepiti, bit ćemo među prvima u svijetu, rekao je.

- Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komorbiditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju - zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojski. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepiva dobiti, rekao je.

Cjepivo će biti dobrovoljno i  besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.
Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, koja je sekundarni COVID centar za oboljele s područja Osječko-baranjske županije, kaže da je trenutačno u našičkoj bolnici 36 zaraženih, a u tijeku je transfer još 10 pacijenata. Kapacitet im je 50 pacijenata.

- Do sada je u našoj bolnici preminulo šest osoba. Jučer je preminulo pet osoba od kojih je dvoje bilo mlađe životne dobi, što je upozorenje svima nama da se bolest COVID-19 ne smije podcijeniti. Kod jedne osobe radilo seo prethodnom komorbilitetu maligne bolesti, dok se kod druge, prema mojim spoznajama, radilo samo o pretilosti kao rizičnom faktoru, rekao je.

Capak: Naši su brojevi zabrinjavajući

- Jučer smo imali preko 2500 novih slučajeva. Ne znamo koliki će brojevi biti danas. Oni su zabrinjavajući jer se iz tih novooboljelih generiraju i teže oboljeli i oni koji će trebati respirator i oni koji će, nažalost, na kraju umrijeti. Dobro je što je tjedni postotni rast, koji je prije dva tjedna bio 100%, pao i prošli je tjedan iznosio 4,2, rekao je Capak. Dodao je da Stožer civilne zaštite RH donosi mjere, ali ih lokalni stožeri predlažu.

- Nacionalni stožer je omogućio lokalnim stožerima do prema potrebi donesu strože mjere, istaknuo je Capak uputivši poziv županijskim stožerima da predlože mjere.

- U Hrvatskoj je trenutačno udio zaraženih u broju ukupno testiranih 28 posto, rekao je.

Ravnatelj našičke bolnice kaže da su i oni, kao i sve ostale bolnice, u posljednje vrijeme imali određenih problema pri nabavi lijekova i opreme, ali, kako je naglasio, nijednom pacijentu nije bio uskraćen lijek.

Capak kaže da bi bilo dobro da imamo 90-postotnu procijepljenost, ali da je to teško za očekivati, znajući situaciju kod nas.

- Ovogodišnja potražnja za cjepivom protiv gripe vrlo je velika pa se polako vraćamo na stanje prije 2009. kada je antivakcijski pokret počeo jačati. Mi smo time zadovoljni i nadamo se da će potražnja rasti i iduće godine, rekao je. Kaže da još nemaju izolat ovogodišnje gripe, ali pojavila se na sjevernoj hemisferi. Gripa se kod nas obično pojavljuje početkom prosinca, dodao je.

Komentirao je i antivakcijski pokret. Kaže da je najlošije kada liječnici govore protiv cijepljenja.

- To se dogodilo s jednom studijom gdje je jedan medicinski djelatnik povezao cjepivo protiv ospica s poremećajima autističnog spektra zanemarivši vremenski slijed. To je ojačalo antivakcijski pokret. Primjer je i sezonalno cjepivo iz 2009. kad su i neki liječnici i antivakcijski pokret govorili da je cjepivo proizvedeno u šest tjedana i da nije sigurno pa se te godine protiv gripe cijepio samo mali dio populacije, kaže.

Ističe moguću opasnost da se tako nešto tako dogodi, ali i da će sve učiniti protiv toga.

- Najbolje oružje protiv antivakcijskog pokreta je točno i pravovremeno informiranje, ističe dodavši da su blagodati cijepljenja puno veće od mogućih nuspojava. Cijepljenje je jedno od najboljih, ako ne i najbolje, oružje i javnozdravstveni mehanizam ikad izumljen. Od prve pojave cjepiva mi smo iskorijenili nekoliko smrtonosnih bolesti, a mnogima smanjili širenje, ustvrdio je.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close