29 Svi 2020 Flickr Vlada-hr
  730

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama smatra da Ministrica Divjak šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Petak, 29 Svi 2020 01:02

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske poručio je u četvrtak da je Vladina Uredba kojom se omogućuje učenicima da imaju pravo na još dvije zaključene negativne ocjene, a da ne budu upućeni na ponavljanje razreda, uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je uputilila učiteljima i nastavnicima još jednu lošu poruku i još jednom ih uvrijedila, tvrdi sindikat.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) su ustvrdili da su u 'ovim teškim vremenima' učitelji i nastavnici ulagali nevjerojatne napore kako bi održali što kvalitetniju nastavu, a jednako tako kako bi što kvalitetnije vrednovali rad učenika.

"U ovim nenormalnim uvjetima svi učitelji i nastavnici svjesni su manjkavosti nastave na daljinu, kao i nemogućnosti objektivnog vrednovanja učenika  i svi će voditi računa da učenici budu pravedno ocijenjeni i vrednovani", ističe sindikat.

Dodaje kako će upravo iz tih razloga mnogi učitelji i nastavnici ovoga puta donekle ublažiti svoje kriterije.

Sindikat smatra da se "ministrica sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od 'zlih' učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred".

"Ministrica je u vrijeme krize najprije uvrijedila učitelje razredne nastave, jer prema njenom mišljenju oni zapravo ne rade gotovo ništa, a prava se nastava odvija na trećem programu HRT-a", tvrdi NSZŠH.

Dodaje kako su učitelji razredne nastave, prema mišljenju ministrice Divjak, trebali samo davati zadaće vezane uz nastavu na trećem. 

Pozvala ih je tako 11. svibnja, napominje sindikat, da održavaju nastavu u školama, a epidemiološki uvjeti su bili jedino za zbrinjavanje djece.

"Kada ih je trebala u školu pozvati sve, jer su uvjeti za održavanje nastave sigurni, tada to nije jasno učinila", poručuje sindikat.

"Sada vrijeđa sve učitelje i nastavnike, jer očito smatra da oni nemaju dovoljno znanja kao ni jasne kriterije za vrednovanje učenika", tvrdi sindikat.

Ocjenjuje da ovo 'podilaženje slabijim učenicima' neće pomoći ministrici da popravi mišljenje koje o njoj imaju mnogi, koji smatraju da je u vrijeme krize radila mnoge loše poteze.

Velika je šteta, smatra sindikat, da će mnogo dobrih stvari koje je u mandatu učinila biti prekrivene njenim zadnjim postupcima i odlukama. Učitelji i nastavnici, kao svi vrijedni učenici zaslužili su bolje, poručuje NSZSŠH.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu kojom se učenicima razredne nastave omogućuje prijelaz u viši razred bez obzira na ocjene, dok će učenici od petog do osmog razreda imati pravo na popravak uz četiri negativne ocjene.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objasnila je da se ovom uredbom, kojom se u jednom dijelu mijenja Zakon o odgoju i obrazovanju, izlazi u susret ranjivim skupinama učenika koji bi pod utjecajem teške situacije s korona krizom i potresa mogli dodatno doći u lošiji položaj. Prema Uredbi učenicima od prvog do četvrtog razreda omogućuje se prijelaz u viši razred bez obzira na ocjene, dakle neće se moći pasti, a od petog do osmog i u srednjoj školi, svi dobivaju dodatne šanse za popravak, rekla je Divjak.

(Hina) 
 

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže
  Information
  Podijeli
  Information

  Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close