22 Tra 2020 Jutarnji list Pixabay
    1134

Od ponedjeljka počinje postepeno popuštanje mjera, imat ćemo tri faze „otključavanja gospodarstva“

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0

Vlada će u četvrtak na sjednici u 13 sati predstaviti mjere za otključavanje gospodarstva koje će ići postupno u tri faze. Prva faza kreće od ponedjeljka, kada gospodarstvenici očekuju otvaranje brojnih neprehrambenih trgovina koje su sada zatvorene i moguće produljenje radnog vremena, zatim 4. svibnja kada bi i neke škole trebale početi primati učenike nižih razreda, te konačno 11. svibnja za kada je moguće da će se otvarati i trgovine u šoping centrima, te možda kafići i restorani s terasama. – piše Jutarnji list

- Cilj je da ostvarimo i gospodarsku aktivnost i korist u smislu reaktivacije gospodarstva pa sukladno tome i prihoda za državni proračun - izjavio je Plenković. Premijer je istaknuo da su se protuepidemijske mjere u Hrvatskoj pokazale uspješnima, da su ostvarile rezultat te da je vrijeme za reaktivaciju ekonomije, pritom pazeći da se ne ugroze dosadašnja postignuća vezana uz zdravstveni aspekt.

Epidemiolozi su isto skloni dopuštanju rada svih trgovina, a radi se procjena koliko bi kupaca moglo biti u trgovini u isto vrijeme s obzirom na površinu, pa tako kažu da će se sigurno moći otvoriti saloni namještaja, trgovine s dječjom odjećom, a za ostale trgovine s odjećom za odrasle se razmatra mogućnost da se odjeća ne isprobava, već da se odnese kući uz mogućnost zamjene, ako ne odgovara jer isprobavanje odjeće u kabinama za presvlačenje predstavlja zdravstveni rizik.

Epidemiolozi nemaju ništa protiv ni da se otvore tržnice za prodaju domaćih proizvoda uz pridržavanje mjera distanciranja i higijenskih uvjeta.

Naručivanje
Kada je riječ o šoping centrima, HGK predlaže da se oni počnu otvarati 11. svibnja uz ograničavanje broja kupaca, ali i da se prednost da ugroženim skupinama, odnosno da kroz jutro kupuju stariji od 65 godina, a centri ne bi bili otvoreni nedjeljom. Kako doznajemo, neke trgovine odjećom koje imaju lokale u šoping centrima već su počele pripreme za otvaranje, pa je moguće da će to i dogoditi upravo 11. svibnja.

I neki frizeri već su počeli zvati svoje mušterije da ih zapišu za naručivanje, a oni su uvjereni da će se otvoriti čim istekne zabrana, 4. svibnja. Za njih se predlaže da istodobno mogu biti dvije mušterije u salonu ako imaju četiri stolice, da se klijenti mogu samo telefonski naručiti, frizeri bi nakon svake mušterije morali dezinficirati sve predmete, koristiti jednokratne ogrtače, nositi maske i rukavice, možda čak i vizire, a čak bi se mogle postaviti i pregrade od pleksiglasa, stakla ili folije.

Razmak stolova
Kad je riječ o kafićima i restoranima (i hotelskim), HGK predlaže rad onih koji imaju terase uz razmak stolova, a koji nemaju, da im se omogući posluživanje pića po modelu “to go”. Konobari bi se obvezali na sve mjere zaštite, a kafići i restorani radili bi ograničeno od 8 do 21 sat, bez žive glazbe, većih okupljanja i organiziranih privatnih zabava.

Hotelima i restoranima, barem u početnoj fazi, omogućilo bi se posluživanje hrane i pića “za van”, a poslije i u zatvorenim prostorima u županijama koje nemaju oboljelih. Na ulazu u objekt bila bi obavezna dezinfekcija ruku, dezinfekcija stola te pribora za jelo i piće nakon svake konzumacije, uz redovitu kontrolu temperature zaposlenika, serviranje hrane i pića u rukavicama, uz razmak između stolova od minimalno dva metra i kontrolu broja osoba u objektu.

No, epidemiolozi nisu baš skloni da se krene odmah s otvaranjem ugostiteljskih objekata.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnjeg lista
 

djelomid1.jpg


tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close