VUKŠIĆ: PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. MARKA

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
U crkvi sv Kate vjernički puk Vukšića proslavio je blagdan sv. Marka. Svečanu misu s procesijom predvodio je župnik fra Božo Mandarić.


-Legenda kaže da su sv. Marka nakon sto su ga ubili, krvnici pokusali spaliti njegovo tijelo, ali ih je u tom naumu sprijecila zestoka oluja, omogucivsi tako kršćanima uzeti njegovo tijelo i dostojno ga sahraniti. Od tada se vuče ovaj korijen blagoslova polja ,da tražimo od Gospodina da nas očuva od oluje, da blagoslovi naš rad kao što je božja milost zaustavila mučenje evanđelista Marka . Neka Bog zaustavi nemir u našim srcima a svojom milošću neka blagoslovi naše trude,njive, usjeve i sve nas nazočne - rekao je na kraju fra Božo Mandarić. Treba posebno istaknuti da je mladi župnik fra Božo Mandarić u kratkom roku svog djelovanja u župi Lišane donio pravi duhovni preporod . U crkvi sv .Nikole Tavelića Lišane , svake prve subote u mjesecu održava se duhovna obnova na koju u velikom broju dolaze vjernici iz cijele Dalmacije.

Euharijstijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrvenim pučkim pjevanjem " Vukšićke mise ".

Na brdu Karanovac nalazio se stari grad Vukšić. U blizini starog grada opstojala je neka crkvica i kapela. Mještani misle da je bila posvećena na čast sv. Marka. Do takvog zaključka dolaze na temelju donedavnog održavanja procesije i blagoslova polja na blagdan sv Marka. Procesija je polazila iz župne crkve sv Mihovila i išla kroz polje sa stajalištima do starog grada na brdu Karanovac . Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas ali s procesijom, misom i blagoslovom polja u crkvi sv Kate.

Tekst I foto : Marko Ledenko- Mane

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close