Studeni 08, 2021 511

Protekli tjedan na našem području 9 prometnih nesreća, sankcionirano 255 prekršaja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 1. do 7. studenog 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 9 prometnih nesreća, od kojih 4 sa 1 teže i 4 lakše ozlijeđene osobe i 5 s materijalnom štetom, doznajemo od Šime Pavića, glasnogovornika PU šibensko-kninske.

Od ukupnog broja, najveći broj prometnih nesreća se dogodio na području Šibenika i Vodica, njih 8, od kojih 3 s 1 teže i 2 lakše ozlijeđenom osobom i 5 s materijalnom štetom. Na području Knina nije bilo prometnih nesreća dok se na području Drniša dogodila 1 prometna nesreća s 2 lakše ozlijeđene osobe.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 8 kao i nepoštivanje prednosti prolaza – 1.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 255 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (149), nekorištenje sigurnosnog pojasa (46), nepropisno uključivanje/isključivanje (25), upravljanje pod utjecajem alkohola (28) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 36 vozača i 23 vozila.

 

U razdoblju od 5. do 7. studenog, u sklopu najavljenog pojačanog postupanja za vrijeme proslave narodnog običaja Martinja, ukupno je evidentirano 126 prekršaja od kojih izdvajamo vožnju nepropisnom brzinom – 33, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 24, vožnja pod utjecajem alkohola – 17, uporaba mobilnog telefona tijekom vožnje – 4, upravljanje vozilom prije stjecanja prava – 2, upravljanje dok je zabrana na snazi – 1, upravljanje neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom – 15 te ostali prekršaji – 30. Vezano za  navedene vozače pod utjecajem alkohola napominjemo kako su testirana ukupno 152 vozača od kojeg broja je kod njih 17 (gore navedeno) utvrđena prisutnost, najveća izmjerena koncentracija je 1,28 g/kg alkohola u organizmu dok su dva vozača odbila testiranje. Akcija se nastavlja.

- Obzirom na statističke pokazatelje, posebno na činjenicu da smo u proteklom mjesecu svjedoci četiri smrtna stradavanja u prometu, pozivamo Vas da putem svojih medija kontinuirano upozoravate vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu, a ranije smo već i najavili da će do kraja godine biti pojačan nadzor i kontrola prometa na cestama, poručili su iz policije.

djelomob1.jpg