Travanj 14, 2021
Ivica Bilan

Ivica Bilan

Teško je roditeljima koji nadžive svoju djecu. Majkama pogotovo. Moja strina Oršula Bilan živjela je 104 godine, a nadživjela je čak troje od svoje četvero djece. Gubitak jednog djeteta posebno joj je bio bolan. Talijanski vojnici su joj 1942. godine na Hangaru strijeljali dvadesetogodišnjeg sina Šimu. Prijatelji su ga zvali Šijac.  U ovom tekstu neću se baviti tim nesretnim ratom, za nas Hrvate toliko pogubnim. Povod za ovaj tekst sasvim je drugačiji. Razlog je slavljenički. Danas, 15. rujna, slavimo punih 99 godina života jedne osobe iz Šimine generacije. To je njegov dobar prijatelj Mate Mihić, najstariji živući Vodičanin. 

Ulicom Fra Pija Fržopa prolazim svakodnevno. To je na ruti  od moje kuće do zgrade „stare škole“, do Knjižnice u kojoj radim. I nikad se nije desilo da prolazeći kraj kuće Vicka Bareše nisam naišao na njega, svog susjeda koji bi tu sjedio na zidiću.

Da cijeli svijet nije izneređen nesretnim virusom, danas bi se u Vodicama pojavio i ponajbolji nogometaš svih vremena - Diego Armando Maradona. Legendarni Argentinac sudjelovao bi u generacijskoj proslavi svojih vodičkih vršnjaka. Frane Skočić ga je nazvao i Diego je poziv prihvatio. Takvi su genijalci. Kod njih nema kompliciranja. A i nije pametno zamjerati se vodičkom „ministru prometa“. :-) Možda bi ga Frane na druženju kod „Šimuna“ uspio nagovoriti i na preuzimanje hajdukove klupe, što bi s oduševljenjem pozdravili svi navijači najboljeg kluba „na svitu i okolici“. Eh, da nam je dočekati takvo nešto!

Gledajući poslijepodne dokumentarac odličnog britanskog pustolovnog novinara Simona Reevea o Kolumbiji, u kojem on, među ostalim, razgovara i sa ženom koja je proživjela grozne stvari u tamošnjem okrutnom građanskom ratu, dojmila me se njegova reakcija na ono što mu je ona ispričala. Teško je sada nekome tko to nije gledao riječima dočarati način na koji joj je on iskazivao sućut. Ali, vjerujte mi, bio je to primjeren način. Spuštenog pogleda i držeći je za ruke. Spuštenog pogleda prepunog razumijevanja za nekog tko je iskusio bol kakvu nitko ne zaslužuje. 

U sklopu mini turneje po sjevernodalmatinskim gradovima, hrvatski likovni i vizualni umjetnik Andrej Kljaković izložio je svoje slike i u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice. Andrej dolazi iz obitelji izrazitih umjetničkih korijena. Njegov djed Živko i prastric Jozo bili su slikari i pisci, otac Vanča filmski, televizijski i kazališni redatelj, a majka Zdenka Heršak jedna od ponajboljih hrvatskih glumica svih vremena.

Prije nekoliko dana, na akciji darivanja krvi, jedna naša sumještanka koju je svojevremeno krasila prepoznatljiva kratka frizura, rekla mi je kako je i ljepota relativna i kako ovisi o očima promatrača. Vjerojatno i jest tako. No, kad je u pitanju ljepota fotografija koje Kate Španj(in)a zadnje dvije godine bilježi svojim mobitelom, onda su sve oči, takav je moj dojam, složne da se radi o nečem što plijeni pažnju i razgaljuje dušu. Barem oči četiri tisuće vjernih prijatelja i pratitelja facebook grupe „Vodice u srcu i duši“.

„E, oni su znali šta je facijon !“ – bio je komentar Ante Juričev-Žaknova kada je prije dva dana, nakon posudbe knjige, pogledao fotografije generacije Vodičana rođenih 1950. godine izložene u multimedijalnoj dvorani vodičke knjižnice. Za one koji ne znaju, „facijon“ je vodički naziv za zajednički rad mještana, u vodičkom slučaju to se najčešće odnosilo na uređivanje poljskih puteva. Znaju dobro naši stariji i koliko su bili složni i pri postavljenju električnih stupova, kopanju kanala za razne instalacije, gradnji Zadružnog doma, crkve na Okitu,…

Kako bi se što bolje ispoštovale važeće epidemiološke mjere, i srpanjska akcija darivanja krvi u Vodicama održana je u sportskoj dvorani osnovne škole. 

I lipanjska akcija darivanja krvi u Vodicama održana je u sportskoj dvorani osnovne škole. Nakon zdravstvene provjere 45 osoba (od 50 pristiglih) je uspjelo darovati krv, 13 žena i 32 muškarca. Među njima i Daniela Jabuka koja je danas imala „vatreno krštenje“. Bilo je teško ne primijetiti njenu veliku sreću i zadovoljstvo što je ušla u veliku svjetsku obitelj ljudi koji ovakvim činom nesebično pomažu drugim, u većini slučajeva njima sasvim nepoznatim osobama.

Čak 73 osobe odazvale su se pozivu na akciju koja je zbog potrebe za što većim prostorom ponovno održana u sportskoj dvorani vodičke osnovne škole, a njih 61 je nakon zdravstvenog pregleda, uključujući i mjerenje temperature, uspjelo darovati krv. Među njima je 15 žena i  46 muškaraca. Veseli i podatak da se pozivu na akciju odazvao veliki broj mladih, među kojima i Josip Lovrić koji je imao prvo darivanje. 

Stranica 3 od 4
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close