Desto desk
HINA

HINA

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da će Nacionalni stožer civilne zaštite vrlo brzo za cijelu Hrvatsku donijeti odluku o ograničenju broja sudionika na okupljanjima poput svadbi.

Kriznu jesen opet ćemo dočekati bez domaće hrane, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da je voće i povrće iz uvoza ponovno preplavilo hrvatske trgovine.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da su velika okupljanja najveći problem kad je riječ o širenju koronavirusa pa Nacionalni stožer intenzivno razgovara i dogovara i druge mjere, uz nedavne preporuke za okupljanja s više od 100 ljudi.

Smanjenje broja lokalnih dužnosnika za upola, 20 posto manje lokalnih vijećnika, manji broj općina, novi Zakon o plaćama te digitalizacija, prve su reforme državne i lokalne uprave koje obećava provesti nova Vlada Andreja Plenkovića, piše u nedjelju Jutarnji list.

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom te je trenutno broj oboljelih (aktivnih slučajeva) 1207, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo je odgodu ili otpis plaćanja poreza, ukupno 5,3 milijarde kuna, a te su se mjere odnosile na travanj, svibanj i lipanj te se više neće produljivati, otkrio je ministar financija Zdravko Marić za Večernji list.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak kako je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih epidemioloških mjera.

Časopis Zaposlena u srijedu je ženom godine proglasio znanstvenicu i liječnicu Alemku Markotić, koja se istaknula komunikacijom s javnošću u jeku borbe s koronavirusom te je u vremenima straha i nesigurnosti njezin lik postao sinonim za smirenje i sigurnost.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu o 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, te je poručio kako od danas na snagu stupa odluka o obaveznom nošenju maski u poštama, bankama te kod frizera i pedikera.

"Donesena je odluka o dopuni odluke o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maske za lice te je dodano da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama", rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut.

Odluka stupa na snagu danas.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da je već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata potvrđeno 92 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1204.

"Ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 3953, a ukupno oporavljenih 2629",  rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Ukupno je do sada testirano 97.724 osoba, a u posljednja 24 sata 1804. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osoba, a pet od njih je na respiratoru.

Nema preminulih, i ta brojka je i dalje 120. U samoizolaciji se nalazi 5002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivan slučaj, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.

Capak je rekao je da je danas brojka veća nego jučer, ali nema novih žarišta, sve je vezano uz već poznate situacije: okupljanja, vjenčanja, događaj u Đakovu.

Jedino je nešto viša brojka u Karlovačkoj županiji, a svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj gdje se većina članova zarazila, i uz ranije pozitivne osobe u Ogulinu. Ostale brojke su uobičajene, kaže.

Capak: Očekuje niže cijene testova idući tjedan

Govoreći o cijenama testova, šef HZJZ-a je kazao da je ona bila donesena u dogovoru s HZZO-om, tada kada je to bio jedan prvih testova u regiji pa čak i u Europi. Cijena od 1500 kuna je formirana na osnovi drugih PCR testova.

Istaknuo je da su u među vremenu došli novi testovi i svi oni koji ih proizvode spremni su sniziti cijenu.

Očekuje vrlo brzo pad cijena testova. "Očekujem da će to biti idući tjedan", rekao je.

Vezano za brojke novooboljelih koje su malo više i hoće li djeca ići u školu na jesen, Capak je rekao da iz iskustva iz drugih zemalja koje su prije otvorile škole nego mi, može se konstatirati da se nije dogodilo ništa bitno loše.

"Odluka će biti donesena u dogovoru s ministarstvom, ali i mogućnosti organizacije. Mi to trebamo dobro pripremiti i pažljivo promisliti, ali za donošenje te odluke je prerano", istaknuo je Capak.

Na upit koji bi broj zaraženih izazvao zabrinutost, odgovorio je kako nisu očekivali ovako žestoki odgovor nakon popuštanja mjera.

"Naši modeli pokazuju da smo na vrhuncu epidemije i da će nam brojke sada padati s obzirom da smo uveli ove mjere", ustvrdio je.

Istaknuo je i da još nisu dobili odgovor od čeških zdravstvenih vlasti jesu li se zarazili u Hrvatskoj. Naveo je i da je među 16 danskih turista u Sisačko-moslavačkoj županiji jedan pozitivan i želi ostati tu dok se ne oporavi, a ostali se žele vratiti kući.

Dobili su obavijest i o tome da je zaražena švicarska obitelj u apartmanu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, no nisu ih još kontaktirali i ne znaju na koji način su se zarazili.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da se ništa spektakularno nije promijenilo u simptomatologiji da bi se moglo reći da je spektakularno drukčija klinička slika.

S obzirom da je ljetno vrijeme, mogu biti izraženiji gastrointestinalni simptomi. Opći dojam je da su blaže kliničke slike, a podaci o starosti upozoravaju da mlađi mogu oboljeti, kazala je.

(Hina) 

Turiste kojima su lokalne mjenjačnice u Istri i na Kvarneru isplatile samo 610 kuna za stotinu eura ‘opelješila’ je jedna od vodećih mjenjačnica u zemlji (Auro Domus) koja drži oko 150 poslovnica i to najvećim dijelom u turističkim ljetovalištima, piše u srijedu Večernji list.

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Uskrs u Vodicama

    Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close