Kolovoz 11, 2020
Arhiva

Arhiva (22)

Mladi novinari

Mladi novinari (9)

mladi_novinari
Uz veliku pomoć i podršku učiteljice vjeronauka Valerije Buha, pokrenuli smo mali tečaj novinarstva, fotografiranja i video snimanja pri internet portalu Infovodice.

Vrijedni i marljivi osmaši, Zvonimir Vlaić, Mateo Rožić, Marijana Mautner, Bareša Josipa, Carla Španja i Roko Skočić polaznici su tečaja i budući mladi novinari. Oni će ovisno o svojim mogućnostima upotpunjavati ovaj portal svojim člancima, razgovorima, fotografijama, crtežima i video isječcima.

Želimo im uspješan rad u budućnosti !

 


 

 

Festival Žudija

Festival Žudija (13)

16. 04. 2001 u Vodicama. Ispred župne crkve, na inicijativu akademskog snimatelja Šime Strikomana, održao se susret i snimanje 3. Milenijske fotografije čuvara Kristova groba - Žudija iz Dalmacije .

Uz Vodičke žudije okupili su se čuvari Kristova groba iz Tisnoga, Šepurina s otoka Prvića, Vrlike i Metkovića. Vodički žudiji su tema koja je Šimu Strikomana od najranijeg djetinjstva svojim dramatskim i vizualnim efektima oduševljavala, te je na najrazličitije načine bio sudionik tog vjerskog događanja.

Ta ideja je prepoznata i od strane turističke zajednice grada Vodica tako da je dogovoreno da susreti žudija ubuduće postanu tradicionalni u Vodicama na Uskrsni ponedjeljak. U slijedećim godinama broj sudionika ove manifestacije sve se više povećavao, a naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u "smotru", a zatim i u "festival", te ima intenciju postati "međunarodni".

Uvidjevši da bi smotra nakon šest tradicionalnih susreta u Vodicama mogla postati monotona, te da bi se uskrsni običaji mogli pokazati i svima ostalim župama koje njeguju ovu pobožnu tradiciju, Strikoman je predložio da se svake godine ide u drugu župu, pa čak i u sredine gdje se ne njeguju takvi običaji, što bi uvelike doprinijelo očuvanju tradicijskih vrijednosti s time da se smotre svakako trebaju održavati na Uskrsni ponedjeljak jer je to državni praznik i svi su tada slobodni, a i ozračje je takvo da eventualno pomicanje sigurno ne bi pobudilo toliku pozornost. I tako se, nakon šest godina održavanja smotre u Vodicama, 2007. godine festival održao u mjestu Vid, pored Metkovića, 2008. u Šepurinama na otoku Prviću, 2009. godine u Kninu a deseti jubilarni 2010. u Župi Sv. Nikole u Metkoviću.

Zabilježen je rekordan broj žudijskih grupa, njih čak 17, a među njima i čuvari Kristova groba iz Vareša u BiH, što je ovom susretu dalo međunarodni karakter. 2010. Godine festival se održao u Tisnom.

Ovaj festival nije natjecateljskog duha i spada u neprofitne aktivnosti, u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali i svi sa svojim posebnostima ukazuju u čemu i jest smisao svega ovog, a to je očuvanje kulturne baštine i skretanje pozornosti na lokalne običaje koji pomalo nestaju, te građenje poštovanja i razumijevanja među kulturama. Kroz festivalski okvir pokreće se želja i potreba manjih mjesta da obnove svoje običaje, da istaknu ljepote kojima će se identificirati, da se natječu u originalnosti i skupnim projektima koji povezuju ljude. Poseban adut je različitost svake grupe, koje to trebaju pravilno iskoristiti, pokazati najbolje što imaju, pokazati svoju lokalnu različitost i tradiciju, te razviti svoje priče koje privlače, osvajaju goste, grade imidž i brand mjesta – destinacije.

FacebookFacebook je inrenetska društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim počecima, Facebook je bio namijenjen samo studentima sveučilišta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Kasnije, mnoga druga sveučilišta, srednje škole i velike kompanije diljem svijeta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima više od 500 milijuna aktivnih korisnika.

milenijski_svijetKada je Šime Strikoman prije deset godina na glavnom trgu u Vodicama okupio više od tisuću svojih sugrađana kako bi skupnim fotografiranjem obilježili ulazak u novi milenij, nije ni slutio kako će se iz te priče razviti cijeli jedan projekt poznat pod nazivom Milenijska fotografija. Povodom obilježavanja 10. obljetnice Milenijske fotografije i snimanja 219. Milenijske fotografije „Kruna bunara" razgovarali smo sa Šimom u njegovoj galeriji.

Vodice_-_H_017_MobileU ponedjeljak 15. studenog 2010.g. u 19:30 sati u dvorani Kulturnog centra Vodice održat će se reprezentacija albuma novokomponiranih klapskih pjesama i aranžmana maestra Borisa Jakovljevića, te 36 odabranih pjesama poznatih hrvatskih skladatelja pod nazivom: ''VODA JE GRADU PODARILA IME''

labudoviU subotnje popodne 6. studenog na početku ACI Marine Vodice, kod novoizgrađenog parka za djecu, zalutali su mužjak i ženka labudi. U potrazi za hranom približili su se sve do ruba rive te lovili ribu i mrvice kruha koje su im znatiželjni prolaznici dobacivali. Nakon obilatog obroka, labudovi su se uputili u samo njima poznate krajeve.


plutonsiPovodom velikog uspjeha filma "Crombo 2" te njegovog izlaska na internet portalima, objavljujemo razgovor s Vodičkom filmskom skupinom poznatijom pod nazivom PLUTONS PRODUCTIONS. Tomislav Dugandžić, Tin Vučić, Goran Matošević, Jurica Cindrić i Josip Franković su stalna postava, a pomažu im i ostali suradnici Marko Franković , Daniel Petrač, Anja Matić, Krešimir Milas i Mihael Matuzović. Ekipa je to od 22-24 godine koja se bavi prodajom "Plutons productions kupusa" na pijaci - izjavili su kroz šalu.

 

thumb_donfranjoDonosimo Vam intervju s novim Vodičkim župnikom don Franjom Glasnovićem, U ovom interrvjuu ćete imati priliku upoznati našeg novog župnika i vidjeti njegove dojmove o našem kraju. Razgovarali smo o njegovom životnom putu, planovima za budućnost.. Više o svemu pročitajte u nastavku!

ROKO_I_ZVONEDramska amaterska družina Kulturnog centra Vodice intenzivno je počela sa probama za novu predstavu „Začarani proplanak" književnika Vinka Lisjaka u adaptaciji Ernesta Bereca - voditelja amaterske družine. U realizaciji sudjeluje zbor „Zdravo maleni" s voditeljicom Zrinkom Mikuličin. Desetero glumaca (djeca i odrasli) igrat će predstavu početkom prosinca.  Radnja predstave prigodna je za predstojeće blagdane. Predstava je vrlo dinamična, glavni junaci su simpatični, a puno zgoda i nezgoda daju poseban čar igri. Na kraju će doći dugo iščekivani Sveti Nikola odnosno Djed Božičnjak. Predstava će trajati oko 30 minuta uz organiziranu podjelu darova za djecu vrtića.

 

thumb_Anka„Nebeski čuvari" naslov je druge zbirke pjesama Anke Vodanov, koja je 21. listopada predstavljena u prepunoj dvorani Kulturnog Centra Vodice. Autorici su zbirku pomogli predstaviti Sanja Radin-Mačukat, Don Frane Šimat te lektorica zbirke prof. Meri Juričev Dumpalov.

Zbirka pjesama "NEBESKI ČUVARI" je nastala kao odraz autorove tuge, beskrajne boli za stradalim vatrogascima.

Stranica 2 od 2
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close