Studeni 05, 2021 1965

Stručno poslovni skup okupio je stručnjake iz područja cijele Hrvatske, ali i Slovenije, Bugarske…

Skup o aktualnoj problematici u vodoopskrbi i odvodnji u Vodicama, gradonačelnik poručio: 'Zajedničkom suradnjom našu ćemo aglomeraciju privesti kraju'

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacija (HDVIK) nastavljajući vrlo uspješnu tradiciju i ove je godine od 3. do 7. studenog organizirala stručno poslovni skup Aktualna problematika u vodoopskrbi i odvodnji u vodičkim hotelima Olympia & Olympia Sky. 

Uz generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, svečanom otvorenju skupa prisustvovali su Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici svih djelatnosti vodoopskrba i odvodnji na području Republike Hrvatske, dijelom iz Slovenije te brojni drugi stručnjaci iz područja ove tematike. 

Ugodan boravak i pozdrav svim stručnjacima poželio je i gradonačelnik grada Vodica Ante Cukrov koji se osvrnuo na sustav izgradnje aglomeracije Vodice – Srima – Tribunj. 

-    Nalazite se na pravom mjestu, u Vodicama koje su poznate po vodi i bunarima te po kojima su dobile ime. No, da bi ta voda bila pitka, za Grad Vodice je važno da se riješi problem s crnim jamama. Nakon što smo izgradili bio pročišćivač, sljedeći korak je izgradnja kompletne aglomeracijske mreže na našem području. Zato, drago mi je da su svi stručnjaci iz ovog područja upravo ovdje te raspravljaju o ovoj važnoj temi. Zajedničkom suradnjom privest ćemo ovo kraju - kazao je gradonačelnik Ante Cukrov. 

Rizk Casino Bonus

 

Svečano otvorenje upriličio je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.  Kazao je kako je reformski proces u centru vodnih usluga najjači alat u ostvarenju zacrtanih ciljeva.

-    Ti ciljevi će se najbolje očitati uz rasprave koje će uslijediti nakon otvaranja ovog skupa kroz tri vrlo važna okrugla stola. Jedan oko reforme vodno komunalnog sustava, drugi oko korištenja sredstava iz nacionalnih programa reformi i oporavka koji je također nastradao u ovoj krizi. Podsjećam, morali smo se odreći 200 milijuna eura alokacije za pomoć poduzetništvu i gospodarstvu. Treći okrugli stol je vrlo bitan i postat će sve aktualniji, a radi se o problematici rješavanja konačnog zbrinjavanja muljeva iz uređaja za pročišćavanja otpadnih voda, naglasio je Šiljeg.

Na početku ovog mandata imali su tek jedan odobren projekt s 4 % ukupne alokacije s ispod 1 % realiziranih sredstava. Danas su negdje na sredini sa 60 odobrenih projekata s ugovorenim iznosom od 5,26 milijardi te onim što žele postići do kraja godine - 65 % sortiranih sredstava. -    Postigli smo itekako značajan napredak u sustavu. Kad pogledamo općenito investicije, dominiraju projekti iz vodno-komunalnog sektora. Malo koji grad i općina nisu postali gradilište. Oni koji nisu to će postati upravo zbog projekata koji se realiziraju na terenu. Uz sve kolege i stručnjake,  cilj nam je otvoriti široku javnu raspravu bez tabu tema sa svim iskustvima s terena i temeljem toga donijeti konačne odluke, kazao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Centralna događanja na samom skupu ove godine upravo su tematski okrugli stolovi na kojima su stručnjaci iz pojedinih stručnih područja uz sudjelovanje svih prisutnih razmatrali najaktualnije teme i na taj ih način približili široj stručnoj javnosti kako bi potaknuli daljnje aktivnosti na pripremi i provedbi zakonske i podzakonske regulative. Uz tematske okrugle stolove, stručne prezentacije, izlaganja i diskusije, veliki značaj ovog skupa predstavljaju i popratna događanja, razna poslovna predstavljanja i izlaganja široke palete proizvoda i usluga iz područja vodoopskrbe i odvodnje.

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Petak, 05 Studeni 2021 18:16
djelomob1.jpg