Studeni 04, 2021 1418 HRT

Otvoren treći COVID odjel u šibenskoj bolnici

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Zbog rekordnog broja oboljelih u četvrtom valu pandemije, pune se kreveti i u šibenskoj bolnici. Odgođen je dio operacija, otvoren je i treći COVID odjel. Osoblje bolnice sve teže podnosi već gotovo dvogodišnju bitku protiv koronavirusa. Od svih pacijenata s COVID-om hospitaliziranih od svibnja do danas, čak 96 posto njih - nije bilo cijepljeno!

Šibenska ekipa HRT-a snimila je prilog u OB Šibenik

Pritisak na šibensku bolnicu raste iz dana u dan! Kninjanin Paško zarazio se na sajmu u Benkovcu.

- Nisam ja u životu bio bolestan - nikada! Al' me je uhvatilo- temperatura, uhvatilo me u prsima. Ja osjetim da stišće, kaže Paško Perić iz Knina.

 Traje to već tri tjedna. Bio je na odjelu intenzivnog liječenja, primao terapiju visokog protoka kisika.

Ljudi koji već gotovo dvije godine spašavaju živote najteže oboljelih od COVID-a ističu: klinička slika pacijenata teža je nego ikada prije!

- Svi pacijenti, koji se nalaze kod nas na liječenju, zahtijevaju potporu kisikom i oni su na terapiji kisikom. Imaju obostrane upale pluća, kaže Blanša Bilić, voditeljica Odjela infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

Na intenzivnom liječenju sve mlađi ljudi!

- Sada je prosjek 50 godina. Najmlađi pacijent ima 38 godina, a ispod 50 godina su tri pacijenta. Naravno, niti jedan od njih nije cijepljen, kaže dr. Bilić.

Zbog četvrtog pandemijskog vala šibenska je bolnica morala otvoriti i treći COVID odjel. Rad bolnice reorganiziran je, obavljaju se samo hitne operacije!

- Redukcija usluga u hladnom operacijskom programu je išla prije svega iz razloga što nam nedostaje anestezioloških tehničara i anesteziologa, koji su naravno neophodni u operacijskom programu, a u ovom trenutku smo ih morali rasporediti na jedinice intenzivnog liječenja za COVID bolesnike, kaže Kristijan Stipaničev, v.d. ravnatelja Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

Osoblje bolnice pod velikim je pritiskom. I pitanje je do kada će izdržati.

- Sigurna sam da malo koja sestra, koja radi u smjenama, trenutno odrađuje samo redovnu satnicu. Debelo se to premašuje s prekovremenim! To već traje dugo vremena, to se odražava i fizički i psihički na sve moje kolegice i kolege, kaže Snježana Jušić, glavna sestra Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

I, što je najgore, kažu - ne vide kraja! Umorili su se od upozoravanja javnosti.

- Ja sam uvijek gledao i slušao sve o koroni. Ali čovjek nije mogao vjerovati, dok ga nije uhvatilo. Svakom bi preporučio da se cijepi i da se pazi!, poručuje Paško Perić.

Pripremaju u šibenskoj bolnici i rješenja za još crnji pandemijski scenarij. No nadaju se ipak da neće biti potrebna.

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg