Listopad 24, 2021 823

Počelo skupljanje potpisa referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu'

Počelo skupljanje potpisa referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu' Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Počelo je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma "Zaštitimo hrvatsku kunu". To je inicijativa Suverenista, a podržali su je HSP, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove. Smatraju da Hrvatska još nije spremna za euro te da će njegovim uvođenjem rasti cijene, što će biti udar na standard građana.

Vezano uz to Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je kako se "Rješenjem Ministra pravosuđa i uprave utvrđuje da je u registru birača na dan 24. listopada 2021. u 00:00 sati upisano ukupno 3.688.671 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da deset posto od tog broja iznosi 368.867".

"Organizacijski odbor Referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu', za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma - s referendumskim pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: 'Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu' - najavio je početak prikupljanja potpisa birača", navode iz Ministarstva.

Nedjelja, 24. listopada 2021. određen je kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan), dodaje se u priopćenju.

 

Ministarstvo pravosuđa i uprave dužno je, sukladno Odluci Ustavnog suda RH od 10. prosinca 2014., posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan u 00:00 sati (referentni sat). Isti je dan to rješenje dužno objaviti na svojoj mrežnoj stranici i dostaviti ga za objavu u Narodnim novinama, ističu iz Ministarstva.

Izvor: HRT

djelomob1.jpg