Listopad 01, 2021 3853

Opremanje je koštalo oko 150 tisuća kuna, a sredstva su dobivena preko projekta Veliko srce iz Europskog socijalnog fonda

DV Tamaris opremio senzornu sobu: 'Nismo ni svjesni kakav je to veliki plus za grad Vodice'

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

U dječjem vrtiću Tamaris upravo je opremljena senzorna soba, odnosno prostor u kojem se pod stručnim nadzorom i individualnim radom djetetu omogućuje da razvija sva svoja osjetila, tj. potiče proces senzorne integracije. Ideju je potaknula vodička udruga Daj 5 od srca prije više godina nakon jedne od prvih humanitarnih akcija - nabavke neurofeedback uređaja.

- Nakon inicijative jednog od članova Udruge čije dijete ima poteškoća u razvoju znalo se je koliko taj uređaj može pomoći. Krenulo se u prikupljanje sredstava kako djeca s našeg područja ne bi trebala ići na terapije u druge županije, priča nam Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris, ali i jedna od prvih članica udruge Daj 5 od srca.

Nakon nabavke neurofeedback uređaja rodila se ideja za osposobljavanje senzorne sobe. Taj prostor osobama s poteškoćama senzorne integracije osigurava dodatnu senzornu stimulaciju ili reducira senzorne podražaje.

- Ovo je nešto savršeno. Ne mogu vam opisati koliko sam sretna. Ovo je točka na uskličniku mojih ravnateljskih uspjeha. Soba je spremna te, iako trenutno nemamo edukacijsko rehabilitacijske terapeute, imamo cijeli stručni tim – logopeda, psihologa, višu medicinsku sestru i odgajateljicu koja radi s djecom s poteškoćama u razvoju. Prošli su edukaciju kako koristiti sve ove sprave kojih je jako puno.

Rizk Casino Bonus

Senzorna soba nalazi se u matičnom objektu dječjeg vrtića Tamaris, a cijelo opremanje koštalo je oko 150 tisuća kuna. Sredstva su dobivena preko projekta Veliko srce iz Europskog socijalnog fonda.

- Iako se uglavnom koriste za djecu s poremećajima senzorne integracije ili poremećajima iz spektra autizma kojih je danas nažalost sve više, senzorne sobe često se koriste i u domovima za starije i nemoćne osobe. Organizirane su tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline. 

Terapeut planira kako će koristiti pojedini element te prilagođava aktivnosti ovisno o sposobnostima i potrebama djeteta. Primjer jednog od nezaobilaznih elemenata u ovoj vrsti senzornih soba je bazen s lopticama koji pruža djetetu mnogo različitih podražaja - taktilnih, zvučnih i vizualnih te dijete tako može zadovoljiti svoje senzorne potrebe i shodno bolje regulirati svoje ponašanje.- Zahvaljujući tome, dijete je spremnije učiti tako da terapeut može iskoristiti situaciju u bazenu za rad na edukacijsko-rehabilitacijskim ciljevima kao što su usvajanje boja, brojanje, koordinacija ruku, suradnja u igri i mnogi drugi. Toliko je lijepo unutra da ne želiš izaći. Naša djeca su oduševljena i jedva čekaju da se i ona tu poigraju.

To su primarno prostori koji smiruju i kod osobe stvaraju osjećaj sigurnosti, ali se jednako koriste i u svrhu poticanja učenja i socijalne interakcije te smanjivanja nepoželjnih ponašanja što dovodi do konačnog cilja senzorne sobe - poboljšanja kvalitete života osobe.

Stručni tim dječjeg vrtića Tamaris će popisati djecu i napraviti raspored korištenja, a terapeutski dio traje maksimalno po 45 minuta.

- Ovakav prostor u županiji postoji jedino u Centru Šubićevac, kninskoj bolnici i u udruzi Sveti Bartolomej. Nismo još ni svjesni kakav je to veliki plus za grad Vodice. Upravo zato bilo bi lijepo u dogledno vrijeme pronaći adekvatan prostor koji bi udruga Daj 5 od srca opremila na isti način pa da ove dobrobiti mogu koristiti i sva djeca školskog uzrasta, ali i odrasle osobe kojima je to potrebno. Iako ovo nije lijek za njihove poteškoće, uvelike im olakšava život. Na tržištu danas postoje brojne sprave i pomagala, a mi kao zajednica moramo raditi na tome da im ponudimo što više ovakvog sadržaja, naglasila je ravnateljica Storić.

Također, u novoizgrađenom dječjem vrtiću u Doćinama postoji jako puno sprava za poticanje senzorne motorike pomoću kojih će logoped i psiholog s djecom raditi u svom kabinetu.

Tags
djelomob1.jpg