Rujan 30, 2021 1894

13. Dani inženjera elektrotehnike

Ministar Horvat svečano otvorio kongres inženjera elektrotehnike u Vodicama s preko 400 sudionika

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

U vodičkom hotelu Olympia & Olympia Sky danas su svečanim otvaranjem počeli 13. Dani inženjera elektrotehnike koji traju do subote. Organizator ovog najznačajnijeg stručnog okupljanja inženjera elektrotehnike je Hrvatska komora inženjera elektrotehnike (HKIE). Posebna tema i naglasak ovogodišnjeg kongresa je na digitalnoj transformaciji elektroenergetskog sektora kao posljedici decentralizacije proizvodnje električne energije, razvoju tržišta električne energije i automatizaciji elektroenergetskih podsustava.

- U odabranim referatima našeg dvodnevnog okupljanja obuhvaćene su mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera, tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova. Nastojali smo obraditi većinu tema koje trenutno zaokupljaju hrvatsku stručnu javnost. Posebno će biti interesantno na okruglom stolu u organizaciji HEP d.d. koji će biti vezan za novi zakon o OIE, izdavanje energetskih odobrenja i nova mrežna pravila vezana za OIE, kazao je Živko Radović, predsjednik HKIE.

Ministar Darko Horvat, također po struci diplomirani inženjer elektrotehnike na svečanom otvorenju je naglasio kako upravo na struci leži odgovornost da iznose dobivene od Europske unije pretvore u projekte koji će Hrvatsku staviti ako ne uz bok s najrazvijenijim europskim zemljama, onda barem s onima u regiji.

- Odgovornost je na svima nama kako smo projektirali i kakve smo troškovnike poslali prema Europi. Zašto su Austrijanci i Nijemci bili opet pametniji od nas i zašto će kvadrat bolnice u Berlinu biti 300 eura, a u Hrvatskoj 100? Kad se iz tih 100 namire svi oni koji su bili sudionici u gradnji, onda iza onog koji je bio na lopati ili miješalici ostane želja i namjera da taj isti posao radi u nama susjednim zemljama gdje će za taj isti posao dobiti 3 x više.

Rizk Casino Bonus

Uz predsjednika HKIE Živka Radovića i  ministra Darka Horvata pred više od 400 sudionika kongresa na Svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Mira Lepur izaslanica Marka Jelića župana šibensko-kninskog I ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, predstavnici sva četiri fakulteta elektrotehnike, predstavnici komora inženjera građevinarstva, inženjera strojarstva, arhitekata, geodezije, predstavnici sponzora i inozemni gosti iz Makedonije i Slovenije.

Gradonačelnik Ante Cukrov u ulozi domaćina poželio im je dobrodošlicu i dobar provod u Vodicama.

- Drago mi je što ste za svoj kongres ponovno odabrali Vodice. Osim stručnog usavršavanja, vjerujem da ćete sa sobom ponijeti i lijepe uspomene te uživati čarima našeg kraja. Sve vas skupa pozdravljam i nadam se da se vidimo opet, kazao je Ante Cukrov, gradonačelnik grada Vodica.

Odmah po završetku svečanog dijela skup je nastavio sa radom i predavanjem zlatnog sponzora SCHNEIDER ELECTRIC, a u okviru kongresa organiziran je i izložbeni dio 23 izlagača u predvorju kongresne dvorane, okrugli stolovi HEP-a i HKIE, skupština Komore,  stručni izlet i razna druženja.
Također, na press konferenciji prije svečanog otvaranja predsjednik HKIE Živko Radović uručio je ravnatelju HNK u Šibeniku Jakovu Biliću donaciju u vrijednosti od 5 tisuća kuna za Međunarodni dječji festival u Šibeniku.Foto za objavu ustupila HKIE (organizator)

djelomob1.jpg