Rujan 17, 2021 1568

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je hrvatski branitelj Marinko Kardum

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je hrvatski branitelj Marinko Kardum sibenik.hr
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Drugog dana bitke za Šibenik, 17. rujna 1991. godine, tijekom noći i u ranim jutarnjim satima JNA pojačava snage tenkovima i oklopnim borbenim vozilima oko Šibenskoga mosta i raskrižja na magistrali s benkovačkom cestom. Oko 7.30 sati počinje opći združeni napad JNA na grad sa Šibenskoga mosta, iz vojarni, s ratnih brodova u luci i borbenim zrakoplovima s težištem na civilne ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu važnost.

Toga je dana poginuo pripadnik specijalne policije Marinko Kardum na prilazima istočnoj strani mosta. Pokušao je uništiti jedno oklopno vozilo u koloni koja je nadirala prema gradu i pri tome bio teško ranjen s nekoliko metaka iz mitraljeza sa oklopnog transportera. Nakon ranjavanja, dok je nemoćan ležao na cesti, mučki ga je ubio oficir JNA koji je izašao iz transportera. 

Njegovo tijelo pripadnici JNA prebacili su potom u Knin, nakon mjesec dana je razmijenjeno, a njegovu žrtvu za slobodnu nam Hrvatsku teško su prihvatili otac koji je preminuo 1995., a majka godinu poslije.

Na današnji dan u sjećanje na Marinka Karduma i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata u jutarnjim satima položeno je cvijeće i zapaljene svijeće.

 

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Dragišićima, a nastavilo se na Šibenskom mostu, na mjestu pogibije prve žrtve rujanskog ratnog podviga, pripadnika specijalne policije Marinka Karduma, koji je život izgubio na današnji dan.

 

Foto: Šibenski portal/Županija ŠK

Također, u okviru obilježavanja obljetnice Rujanskog rata, u katedrali sv. Jakova s početkom u 19 sati služit će se sveta misa za pokojnog biskupa msgr. Srećka Badurinu te za sve poginule hrvatske branitelje.

Neka im je vječna hvala i slava!

Poslijednja izmjena dana Petak, 17 Rujan 2021 14:19
djelomob1.jpg