14 Stu 2019 Anamaria Jakelić
  1489

Povodom Međunarodnog dana šećerne bolesti: U prostorijama Udruge umirovljenika Vodice održana javnozdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 14 Studeni 2019 17:19

Međunarodni dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog još  od 1991. godine, kada je proglašen  od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije.
Cilj obilježavanja je podizanje razine svijesti o šećernoj bolesti. I 2019. godine slogan za  Međunarodni dan šećerne bolesti je Šećerna bolest tiče se cijele obitelji.

 U suradnji Društva dijabetičara Šibensko-kninske županije, županijske organizacije Crvenog križa Šibensko-kninske županije, Medicinske škole Šibenik, Doma zdravlja Šibenik – Službe patronaže  i Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, na 10 mjesta u Županiji biti će organizirana javnozdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka .

U trajanju od 9 do 12 sati u Vodicama akcija se održala u prostorijama Udruge umirovljenika Vodice. 

Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu ubrzano raste .Više od polovice oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje.
U svijetu 415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Među skoro 5 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka druga osoba mlađa je od 60 godina. U Europi od šećerne bolesti boluje 60 milijuna osoba, najveća pojavnost je u Turskoj,  dok se  Hrvatska  nalazi u sredini ljestvice.

Za najveći broj slučajeva šećerne bolesti , bolest je posljedica potencijalno sprječivih čimbenika rizika ( nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, pušenje, pijenje alkohola više od preporučenih vrijednosti, odnosno, kao „ fizička“ posljedica- prekomjerna tjelesna masa i debljina, povišen tlak i poremećene vrijednosti i odnosi  lipida u krvi) ,a ishod bolesti izrazito ovisi o  ispravnom liječenju, promjeni navika  i sprečavanju posljedica. Općenito, rizične čimbenike za pojavu bolesti možemo podijeliti u one vezane uz pojedinca kao što su genetska predispozicija, spol i dob te okolišne, potencijalno preventabilne čimbenike.

70% svih slučajeva šećerne bolesti tipa 2 moglo bi biti spriječeno usvajanjem zdravijih životnih navika.

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj u 2018. godini registrirano 303.992 punoljetnih osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. 
Bolesnici kojima je bolest dijagnosticirana najčešće ne dosižu ciljeve liječenja, što predstavlja veliki rizik za daljnji razvoj kroničnih komplikacija bolesti. Prevalencija šećerne bolesti u dobnoj skupini od 20 do 79 godina iznosi 6,97% što čini gotovo 260 tisuća odraslih osoba. (u našoj županiji oko 5000 ljudi). S obzirom na udio nedijagnosticiranih bolesnika, ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj procjenjuje se na preko 400 000.( u Šibensko-kninskoj županiji 9000 ljudi).

U Šibensko-kninskoj županiji kao uzrok smrti je u posljednjem desetljeću  među prvih deset dijagnoza. 2018. godine skupina dijagnoza šećerne bolesti je na 2. mjestu  među pojedinačnim uzrocima smrti za oba spola, a kod žena po broju umrlih brojniji je uzrok smrti od raka dojke i raka debelog i završnog crijeva.

Od skupine dijagnoza šećerne bolesti umrlo je u 2018. godini  oko 8% svih umrlih osoba u Šibensko-kninskoj županiji ( 56 muškaraca i 56 žena).

Foto: Anamaria Jakelić

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close