15 Lip 2020 HRT
  1742

Hoće li europsko otvaranje granica spasiti naš turizam?

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Hoće li europsko otvaranje granica spasiti naš turizam? Foto: Ante Roca

Slovenci, Austrijanci, Mađari, a od danas i Nijemci mogu doći u Hrvatsku bez posebnih uvjeta samoizolacije nakon povratka. Hoće li to spasiti hrvatski turizam - analizirano je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" urednice Jelene Mikovčić.

- Svakako bi bili zadovoljni što većim brojkama. Raduje nas brojka od više 115.000 turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj. Prije dva vikenda smo počeli s 26.000 registriranih gostiju. Danas je prijelomni dan u smislu epidemioloških mjera koje su zapriječene svim  gostima koji dolaze s naših najvećih emitivnih tržišta i zbog toga možda i nismo ostvarivali i bolje rezultate proteklih tjedana kada smo se mi već otvorili prema tim tržištima. Ovog trenutka najviše je Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, pa i Česi, rekao je pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

U prvom dijelu lipnja ostvareno je 20% lanjskih turističkih rezultata. U zemlji trenutačno boravi 115.000 turista, Čeha će biti i više kad krene vlak iz Češke prema Hrvatskoj 30. lipnja tri puta tjedno do Rijeke.

Interes je veliki, unatoč preporukama na tržištima koje dolaze k nama, primjerice Nijemcima je država preporučila da godišnji odmor provedu u državi.

- Svi će osjetiti poremećaj, pogotovo s njemačkog tržišta. Pretpostavljamo da Nijemci dosta slušaju preporuke, ali su njihovi kapaciteti na Baltičkom moru gotovo već puni. To su deseci milijuna gostiju koji idu prema drugim destinacijama. Zbog situacije koja vlada na tržištima koje su Nijemcima tradicionalna (Španjolska, Portugal ,Italija Grčka, Turska) to su avio destinacije, zračni mostovi još nisu uspostavljeni, a i samo pitanje sigurnosti zbog vraćanja s daleke destinacije. A mi smo dostupni automobilom i mogu se vratiti za par sati automobilom, rekao je Pende.

Predsjednik udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba je govorio o bookingu.

- Kad se govori o njemu, nastojimo predvidjeti neke događaje. Uzevši u obzir situaciju koju dosad nikad nismo imali jako je teško predvidjeti događaje. No neki trendovi se već daju iščitavati. Svjedočimo priljevu gostiju i turističkom prometu. Više od trećine gostiju vezani su uz svoje nekretnine i pokretnine, dakle gosti koji imaju svoj motiv dolaska i koji nisu tzv. komercijalni gosti. Polako idemo ka onome što nam je vidljivo kao mogućnost, mislim na četvrtinu turističkog prometa uzevši u obzir cijelu turističku godinu, rekao je Žgomba.

Očekivalo se smanjenje cijena ali do toga zasad nije došlo.

- I sama preporuka ministra turizma je da se ne mijenja cijena, osobito u privatnom smještaju. Još je malo prerano govoriti o korekcijama cijena. Do 1. srpnja imat ćemo sliku kretanja turističkog prometa, a onda vjerujem da će se jedan dio smještaja i ugostiteljstva tada ili prilagođavati cijenom ili zadržati cijenu uz bolju kvalitetu usluga, rekao je Paliaga.

Više na https://vijesti.hrt.hr/624597/hoce-li-europsko-otvaranje-granica-spasiti-nas-turizam

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Tjedan dana od popuštanja mjera: Lijepo vrijeme istjeralo nas iz domova na svježi zrak
  Information
  Podijeli
  Information

  Tjedan dana od popuštanja mjera: Lijepo vrijeme istjeralo nas iz domova na svježi zrak

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close