Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Na Uskrs u podne ispred župne Crkve: Sedmi tradicionalnu turnir u tucanju jaja

441 puta

U organizaciji Zajednice Hrvata BiH Šibensko kninske županije na Uskrs 1. travnja 2018. godine u Vodicama ispred župne crkve Našašća sv. Križa u 12 sati poslije svečane svete mise, a 8.travnja u Srimi ispred župne crkve Blaženog Alojzija Stepinca u 11 sati poslije svete mise održat će se sedmi turnir u tucanju uskrsnih jaja.

Sudjelovanje na turniru je slobodno za sve, natjecatelji će se prijaviti na početku turnira koji će biti raspoređeni u parove, pobjednik prolazi u slijedeći krug i tako do finala. Potrebno je imati samo pisanicu (Uskrsno jaje), koje će se moći dobiti i na turniru koje će pripremiti organizatori, u obzir dolaze samo standardna kokošija jaja. Pored ovog natjecanja organizatori biraju i najljepše izrađenu pisanicu, a oba pobjednika će biti nagrađeni.

Turnir otvaraju župnik i nova gradonačelnica

tucanje-jaja03.jpg

„Ove godine imamo posebno iznenađenje za djecu, koja će dobiti boje i na znak start svako će bojati po jedno polje tako da ćemo kreirati prvo jaje „KOKE DINOSAURA", a kreativce ćemo nagraditi.

Organizaciju kulturno-umjetničkih događanja kroz Veliki tjedan Udruga Vodičke žudije je započela 2012. godine, na stotu obljetnicu postojanja Vodičkih žudija. Od tada se, istaknuto je na konferenciji za novinare, program svake godine obogaćuje novim programskim sadržajima vezanim uz tradicijske običaje, ne samo vodičkog područja, nego i ostalih krajeva Hrvatske. Također i susjedne Bosne i Hercegovine koja baštini slične uskršnje običaje. Tako je i naša Zajednica radosno prihvatila da uveliča veliku obljetnicu Vodiških žudija, a kako su u Vodicama kroz Veliki tjedan bogati pashalni običaji i događanja odlučili smo da pokažemo običaj tucanja jajima i ukrašavanja pisanica. Ovaj običaj u Hrvata se spominje od 14 stoljeća po nekima iz Zagreba i sjeverne Hrvatske a najstarija pisanica je pronađena u okolici Bjelovara u hrastovoj kori i zalivena voskom iz 15 stoljeća.

U Bosni i Hercegovini su još dva običaja važna o Uskrsu, blagoslov jela (posvećenje) koje se nosi u Crkvu u vazmenoj noći ili na sam Uskrs, te bi ga obitelj skupa jela i nebi se smjelo ništa baciti od toga. Drugi također manje poznat da bi se na cvjetnicu bralo proljetno cvijeće i stavljalo u posudu sa blagoslovljenom vodom i svako iz obitelji bi se morao umiti sa vodom iz te posude.

Ipak od svih običaja najvažnije je doći pripravan u radosti Uskrsa, tako želimo da i ovaj turnir bude radostan dan proslave Isusovog Uskrsnuća i zajedništva Hrvatskog naroda a našoj župi i gradu obogaćenje ponude i programa. Svi ste pozvani vidimo se i hvala vam!" – poručuju organizatori


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Travanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30