Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Forum mladih SDP-a ŠK županije: Ukidanje mjere samozapošljavanja i to pred turističku sezonu stvarno je sramotno

803 puta

- Ispadanjem naših s Europskog nogometnog prvenstva možemo se vratiti u realnost – otpočeo je današnju konferenciju za medije povodom ukidanja mjere zapošljavanja iz paketa Garancija za mlade' Luka Nikpalj, predsjednik Foruma mladih SDP-a Šibensko kninske županije. - prenosimo vijest sa Šibenskog portala

– Prošlog tjedna donesena je odluka Upravnog vijeća Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i mirovinskog sustava o prijevremenoj obustavi financiranja mjera aktivne politike zapošljavanja i to potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje, stručno usavršavanje, javni radovi te često kritizirano, ali možemo priznati učinkovito, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa – istaknuo je Nikpalj i dodao da su ovim potezom Domoljubna koalicija i MOST dokazali da im interesi Hrvata uopće nisu bitni te da su prevarili sve nezaposlene, a pogotovo mlade.

– Licemjerno i populistički komentirali se nezaposlenost i mjere poput samozapošljavanja mladih da bi, bez ikakvog objašnjenja, prekinuli financiranje tih mjera. Kojim putem žele krenuti ministrica rada i HDZ i kakvu budućnost žele osigurati mladima u Hrvatskoj? Postojeće mjere trebalo je proširiti jer iako nisu bile idealne, brojke pokazuju koliko je mladih uspjelo naći posao i dobiti radno iskustvo. Uskoro će mladi i nezaposleni na svojim leđima osjećati manjak stručnosti ove 'stručne' tehničke Vlade – kazao je Nikpalj.

Matija Meić, predsjednik Foruma mladih SDP Pirovac, napomenuo je kako je mjera samozapošljavanja bila jedan od najboljih načina smanjenja nezaposlenosti.

– Brojevi govore da smo u 2016. imali 28.240 aktivnih korisnika, od čega 2.600 potpora za samozapošljavanje. Pretpostavimo da je svaki drugi zaposlio još jednog i dolazimo do 4. 400 zaposlenih. Ove mjere donijele su pozitivan impuls na tržište rada – rekao je Meić i kao primjer istaknuo Ornelu Šupe koja u svom obrtu Bubamara preko raznih mjera zapošljava osmero ljudi, Udrugu Mladi u EU s četiri zaposlena te 36.400 mladih zaposlenih na neodređeno u programu Mjere aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj. Mladima se šalje pogrešna poruka i ostaju bez financijske i moralne podrške koju im je država omogućavala – pojasnio je Meić.

Nikpalj i Meić pojasnili su kako Europska unija u cijelosti refinancira mjere u paketu Garancija za mlade kako bi se osigurala likvidnost pa je ovaj potez tim nejasniji.

– Počinjena šteta bit će nemjerljivo veća nego realna ušteda u proračunu. Vladajuća koalicija ovako mlade direktno upućuju na autobusne kolodvore u inozemstvo i ovo će biti posljednji čavao u lijesu problema nezaposlenosti u Hrvatskoj –

Podsjetimo, i lokalna samouprava često je zapošljavala mlade na programe stručnog osposobljavanja i javnih radova, a i brojne udruge iskoristile su mogućnosti zapošljavanja koje je 'Garancija za mlade' pružala.

– Ukidanje mjere samozapošljavanja, i to pred turističku sezonu koja je već počela, je stvarno sramotno – zaključio je Nikpalj.

 


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Travanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30